Torna Tezgahlarının açıklaması

Torna nedir?

Torna, çeşitli takımlar vasıtasıyla metal iş parçasını kesmesi sonunda simetrik bir parça ya da bileşen oluşturmak için metal iş parçasını belirli bir dönüş ekseni etrafında döndüren ya da tornalayan bir takım tezgahıdır.
Günümüz tornaları, genellikle bilgisayarlı kontrollü kontrol ünitesi (CNC) ile kontrol edilir ve bu cihazlarda tornanın işlemleri operatör tarafından programlanır.
Tornalama, iş parçasının dış yüzeyine dış tornalama ya da delik açma gibi işlemlerde parçanın iç yüzeyine içç tornalama uygulanan bir işlemdir. Kaba tornalama, hassas tornalama, delik açma, baralama, alın tornalama, kanal açma, diş açma, klavuz çekme, tırtıl çekme ve kesme gibi birçok farklı tornalama işlemi vardır ve bunların hepsi de modern bir tornada uygulanabilir.

Tornalar ne için kullanılır?

Metal işleyen torna ya da tornalama merkezi, farklı ebatlarda yuvarlak şekildeki bileşenleri ya da parçaları üretmek için çeşitli üretim işlemlerinde kullanılır. Tornadan çıkan parçalar genellikle sadece, araba motoru için piston destekleri, petrol ve gaz sektöründeki denizaltı işlemleri için gaz borusu konnektörleri, uzay mühendisliği için miller ve medikal uygulama için kemik vidaları gibi nihai bir sistemin bir parçasını ya da bir alt montaj grubunu meydana getirir.

Tornada hangi tür malzemelere şekil verilebilir?

Pirinç, paslanmaz çelik ve bakır gibi metallerden Inconel dahil olmak üzere süper alaşımları da içeren daha karmaşık malzemelere kadar çok geniş bir yelpazedeki farklı malzemeler tornada işlenebilir. Son yıllarda sıklıkla uzay parçalarının üretiminde kullanılan karbon fiber gibi kompozitler de popüler hale gelmiştir.

Torna seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Torna tezgahı seçimi uygulamaya göre yapılmalıdır, bir başka deyişle, işlenecek olan malzemenin yanında üretilecek bileşenin tipi, karmaşıklığı ve ebatı dikkate alınmalıdır. Örneğin, boru bağlantı parçası gibi paslanmaz çelikten imal edilecek küçük ve basit parçalar Mazak QT PRIMOS serisi tezgahlar gibi basit bir tornada üretilebilir.
Daha büyük ve karmaşık işlemler, daha karmaşık tezgahlar gerektirir. Örneğin Mazak MEGA TURN serisi tezgahlar, inşaat makinaları, jet motorları ve enerji sektöründe kullanılan parçalar gibi daha büyük malzemeleri verimli bir şekilde işlemek üzere tasarlanmıştır.
Benzer şekilde kesme gücü de torna seçiminde önemli olan belirleyici unsurlardan biridir. Inconel gibi daha sert malzemeler, daha yüksek rijitlik dahil olmak üzere ağır hizmet tipi işleme özellikleri gerektirir ve bu özellikler de SLANT TURN NEXUS gibi tornalarda bulunur.

Bir torna tornalama dışındaki işlemleri de gerçekleştirebilir mi?

Modern tornalar, prizma ya da kare şeklindeki bileşenleri frezeleme gibi diğer işlemleri de gerçekleştirebilir; bu işlem esnasında iş parçası sabit kalırken takım, kesme işlemini gerçekleştirir. Mazak INTEGREX i-serisi gibi hem frezeleme hem tornalama yapan tornalama merkezleri, tek bir bileşen ya da iş parçası üzerinde birden fazla işlemi gerçekleştirebilir; Mazak bunları, "Çok Görevli" olarak adlandırmaktadır. Bu özellik, daha az ayar ve daha az programlama ile çevrim zamanını hızlandırıp verimliliği artıran DONE-IN-ONE (Tek Bağlamada İşleme) imkanını sunar.

Yamazaki Mazak'ın torna tezgahları

Mazak, 2 eksenli modellerden C eksenli frezeleme iş mili, Y ekseni ve ikinci iş mili olan tornalama merkezlerine kadar, çok farklı çeşitlerdeki uygulamalara uygun bir torna yelpazesine sahiptir. Mazak'ın giriş seviyesi tornası olan QUICK TURN PRIMOS, 5000 dev/dak hıza sahip ana iş miliyle kompakt ve yüksek performanslı özellikler sunar. Benzer şekilde QUICK TURN serisi ve QT Compact, DONE-IN-ONE (Tek Bağlamada İşleme) imkanını sağlamak için frezelemeyle birlikte en gelişmiş tornalama teknolojisinin tüm avantajlarına sahiptir.
Daha karmaşık parçalar için gerekenler arttıkça Mazak tornalarının ebatı, gücü ve kapasitesi de artar. Hem freze hem de tornalama işleminin arka arkaya yapılmasını mümkün kılan HQR yelpazesi, optimize edilmiş çevrim süreleri için çift taret, çift iş mili özelliklerine sahiptir ve yüksek hacimli parça imalatı için idealdir.
MULTIPLEX torna serisi, çok miktarda ürün imalatı için uygundur ve aynı anda iki parçayı işlemek için kullanılabilen iki adet torna iş miline sahiptir. Bir iş milinden diğer iş miline otomatik olarak iş parçası transferi sayesinde her iki iş milinde eş zamanlı, devamlı işleme mümkündür.