Lazer Kesim Tezgahı Türleri

Lazer kesim işlemlerini ve kullanıcılara sunulan seçenekleri kökten değiştiren yeni tezgah türlerinin lazer kesim tezgahı üreticileri tarafından pazara sunulmasıyla birlikte lazer kesim tezgahı pazarı son yıllarda hızlı bir şekilde büyüdü.
Tezgahı belirlerken kullanıcılar kendi özel gereksinimlerine göre üç seçeneğe sahiptir; geleneksel CO2 lazer kesim tezgahları; yeni nesil fiber lazer tezgahları ve devrim niteliğindeki direkt diyot lazer ya da DDL teknolojisi.


Geleneksel CO2 lazer tezghaları, +4mm sac levha pazarı başta olmak üzere sac kesiminde uzun zaman boyunca tercih edilen yöntem oldu. Bu türdeki tezgahlar, lazer ışını oluşturmak için C02 lazer gazı ve elektrik kullanmakta ve sonrasında da lazer ışınını sac levhaya iletmektedir. İşlem sırasındaki yüksek sıcaklık nedeniyle CO2 lazerleri yüksek kapasiteli bir soğutucu birimle de donatılmıştır.


Buna rağmen son yıllarda, lazer kesim ekipmanları pazarı yeni teknolojilere, özellikle de fibere, doğru yönelmeye başlamıştır. Fiber lazerler, çok daha az bileşene sahip ve gaz tüketmeyen katı hal lazer kesim tezgahları olup diyotlarla "tahrikli" optik fiberler kullanmaktadır.


Lazer kesim tezgahı seçiminde en önemli belirleyici unsur verimliliktir. Fiberin hızlı bir şekilde tutulmasının sebebi üstün üretim hızı, hassasiyeti ve maliyeti önemli ölçüde düşürme faydalarıdır.
CO2'ye nazaran çok daha dar kerf aralığı oluşturabilmesi ve odak noktasında malzemeyi çok daha iyi buharlaştırabilmesi sayesinde fiber lazerler, çok daha iyi odak kabiliyetine sahiptir. Bu fonksiyon özellikle çok ince malzemelerle çalışılırken önemli ölçüde daha hassas ve stabil kesim işlemlerinin yapılmasını sağlar.


Örneğin, Mazak OPTIPLEX 3015 FIBER lazer kesim tezgahı, çok daha kısa -CO2 lazer ışınından yaklaşık yüzde 90 daha kısa- ışın dalga boyuyla birlikte artırılmış ışın yoğunluğunu ve lazer enerjisini kesime aktarmak için fiber lazer teknolojisini kullanmaktadır. Sonuçta malzemeyi önemli ölçüde daha hızlı bir şekilde delme ve verimliliği de yüzde 30'dan daha fazla artırma potansiyeli elde edilir. Ek olarak fiber tezgahlar, CO2 tezgahın içindeki optik parçalara zarar verme olasılığı bulunan pirinç, bakır ya da alüminyum gibi yansıtıcılığı yüksek malzemeleri de kesebilir. Fiber lazerler, yansıtıcılığı yüksek olan malzemelere ek olarak hasteloy, Inkonel ve titanyum gibi diğer sıra dışı malzemeler için de oldukça uygundur.


Lazer kullanıcıları için lazer sac kesim imkanlarına fiber lazer eklemenin başka faydaları da vardır. Mazak, fiber kullanıcılarının işletme giderleri bakımından rezenatör elektrik güç tüketiminde yüzde 80 oranında bir avantaj sağlayabilecekleri hesaplamıştır; lazer gaz tüketiminde yüzde 100 düşüş ve yüzde 30-40 civarında enerji dönüşüm verimliliği sağlanır. Fiber lazer kullanıcıları ayrıca soğutucu birimin elektrik tüketiminde de yüzde 80 avantaj elde edecektir.


Bunlara ilaveten lazerin içinde hareketli parçaların olmaması, daha düşük ısı ve daha uzun diyot ömrü sayesinde bakım masrafları da önemli ölçüde azalabilir. Fiber lazerlerin körüklerle donatılmış olmaması, ayna ayarı ve değişimine gerek olmaması da lazer kesim tezgahının bakım masraflarını düşürmektedir.


Lazer kesim ekipmanı için son seçenek direkt diyot lazer teknolojisi ya da daha yaygın olarak bilinen kısa adıyla DDL'dir. Bu teknolojide diyotlar doğrudan kulanılır ve bu sayede de fiber lazer teknolojisinde kullanılan "tahrikli" fiber sistemi ortadan kaldırılır. Bu da ara süreçleri ortadan kaldırdığı için DDL'i daha verimli hale getirir.


DDL, ışın kalitesinden ödün vermeyen güvenilir bir lazer kaynağıdır. Mazak OPTIPLEX 3015 DDL gibi lazer kesim tezgahları, en üst düzeyde kesim performansı sunar. Üstün performans, bu cihazları çok hızlı ve yüksek kalitede kesim işlemlerine ihtiyaç duyan kullanıcılar için ideal hale getirir.


Verimlilik bakımından OPTIPLEX DDL serisi, ince malzemeyi fiber lazerlere göre yüzde 20 daha hızlı keserken kalın malzemeleri ise emsalsiz bir yüzey kalitesiyle keser. Yüzde 10 verim sağlayan CO2 rezonatöre, yüzde 15-20 verim sağlayan disk rezonatöre ve yüzde 30-40 verim sağlayan fiber rezonatöre kıyasla OPTIPLEX DDL yüzde 40-50 enerji dönüşüm verimliliği sağlayabilmektedir.
Son bir husus. CNC seçimi, lazer kesim tezgahları için hayatidir ve lazer kesim tezgahı kullanıcıları, tezgahlarını özel lazer kesim yazılımlarıyla donatmış olan üreticileri aramalıdır. Örneğin Mazak, kendi DDL tezgahlarını PreviewG olarak adlandırılan özel lazer CNC ile donatmaktadır. Bu yazılım, CNC ve lazer kesim ekipmanının tamamen uyum içinde çalışmasını sağlar.